Αξιοθέατα

Σπήλαιο Μελιδονίου

Το σπήλαιο του Μελιδoνίου βρίσκεται κοντά στο χωριό Μελιδόνι και έχει μεγάλη αρχαιολογική και ιστορική σημασία. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, το σπήλαιο κατοικήθηκε συνεχόμενα από τη Νεολιθική έως την Ύστερη Ρωμαϊκή περίοδο. Τον Οκτώβριο του 1823 οι 370 ο πολίτες του Μελιδoνίου βρήκαν καταφύγιο στη σπηλιά για να ξεφύγουν από τους Οθωμανούς. Μετά από κάποιες ανεπιτυχείς προσπάθειες ανακατασκευής του σπηλαίου, οι Οθωμανοί μπλοκάρουν τη σπηλιά και ανάβουν φωτιά. Τα οστά των θυμάτων παραμένουν ακόμα στην κεντρική αίθουσα του σπηλαίου.

Φαράγγι Κουρταλιώτη

Παίρνοντας της ονομασία του από την Κουρταλιώτη ή τον Μεγάλο Ποταμό, αυτό το εξαιρετικό φαράγγι είναι γνωστό για την ποικιλία των κρητικών πτηνών και των άγριων ζώων που ζουν εκεί και για το εντυπωσιακό φυσικό τοπίο του. Το νερό του ποταμού πρέπει να ταξιδέψει πολύ μακριά κάτω από τις παλιές γέφυρες και πάνω από τους πανέμορφους καταρράκτες πριν φτάσει στη θάλασσα και στους φοίνικες της παραλίας του Πρεβέλη. Το φαράγγι είναι μήκους 3 χλμ. Με γκρεμούς ύψους 600 μέτρων και μαζί με τη γειτονική λίμνη Πρέβελη, αποτελεί μέρος του Δικτύου Natura 2000.

Φαράγγι Σαμαριάς

Το φαράγγι της Σαμαριάς είναι το πιο γνωστό φαράγγι της Κρήτης και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Έχει ανακηρυχθεί Εθνικός Δρυμός από το 1962 και πάνω από 300.000 άνθρωποι το επισκέπτονται κάθε χρόνο για να θαυμάσουν τη μοναδική ομορφιά και την ποικιλία των τοπίων. Είναι το σπίτι του απειλούμενου με εξαφάνιση Κρι-Κρι, ενός άγριου κατσικιού που μπορεί να βρεθεί μόνο στην Κρήτη και σχεδόν 450 είδη της κρητικής χλωρίδας, 70 από τα οποία βρίσκονται μόνο σε αυτό το φαράγγι. Το μήκος του φαραγγιού είναι 16 χιλιόμετρα, αλλά η πεζοπορία από τη μια πλευρά του Εθνικού Πάρκου στην άλλη είναι 18 χιλιόμετρα και θα σας πάρει 6 έως 8 ώρες για να διασχίσετε.

Λίμνη Κουρνά

Αυτή είναι η μεγαλύτερη φυσική λίμνη στην Κρήτη και σίγουρα μία από τις πιο όμορφες. Διατηρεί ένα πλούσιο οικοσύστημα και προστατεύεται από το δίκτυο NATURA 2000. Το τοπίο γύρω από τη λίμνη είναι φανταστικό και προσφέρει μια καλή ευκαιρία για μεγάλους περιπάτους και πικ-νικ ή ακόμα και για κολύμπι. Αρκετές καφετέριες και ταβέρνες λειτουργούν δίπλα στη λίμνη για εκείνους που θέλουν να φάνε και να πιούν. Ο θρύλος λέει ότι μερικές νύχτες, μια νεράιδα εμφανίζεται και βουρτσίζει τα μαλλιά της δίπλα στη λίμνη.

Φρούριο Φορτέτζας

Η Φορτέτζα, το φρούριο του Ρεθύμνου ολοκληρώθηκε το 1590 και είναι το εμπορικό σήμα της πόλης. Χτίστηκε από τους Βενετούς με σκοπό να προστατεύσει την πόλη από τις επιθέσεις των Οθωμανών και τις πειρατικές επιδρομές. Βρίσκεται σε ένα ψηλό σημείο της πόλης, στον λόφο του Παλαιόκαστρου και η θέα από εκεί είναι εκπληκτική. Οι περισσότεροι τοίχοι και κτίρια του φρουρίου είναι ακόμα σε καλή κατάσταση. Μέσα στα τείχη του ο επισκέπτης θα βρει επίσης το υπαίθριο δημοτικό θέατρο «Ερωφίλη», όπου κάθε καλοκαίρι διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις του Αναγεννησιακού Φεστιβάλ.

Ενετικό Λιμάνι Ρεθύμνου

Αυτό το όμορφο λιμάνι χτίστηκε από τους Βενετούς γύρω στο 1300 μ.Χ. και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σήμερα. Για πολλούς αιώνες αποτελεί εμπορικό κέντρο και παραδοσιακό τόπο συνάντησης για ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Ένας φάρος, ο οποίος εξακολουθεί να στέκεται σήμερα, καθοδήγησε τα εμπορικά και στρατιωτικά πλοία να αγκυροβολήσουν στα ήρεμα νερά του λιμανιού κατά τη διάρκεια της μακράς και ταραγμένης ιστορίας της πόλης. Σήμερα, το λιμάνι έχει κάτι για κάθε επισκέπτη. Είτε αγαπάτε μακρινούς ρομαντικούς περίπατους στη θάλασσα είτε προτιμάτε να δοκιμάσετε την κρητική κουζίνα και τη νυχτερινή ζωή, το Ενετικό Λιμάνι είναι το μέρος που σας μείνει αξέχαστο.

Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου

Βρίσκεται μπροστά από την είσοδο της Φορτέτζα, σε ένα πενταγωνικό κτίριο, με τα τείχη του χτισμένα από τους Οθωμανούς. Μέσα σε αυτό, πολλά χιλιάδες χρόνια τοπικής ιστορίας εκτίθενται με σημαντικά ευρήματα από την ευρύτερη περιοχή του Ρεθύμνου. Τα έργα τέχνης, τα εργαλεία και τα καθημερινά αντικείμενα που βρίσκονται σε σπηλιές, πόλεις και τάφους που έχουν ταξινομηθεί με χρονολογική σειρά και καλύπτουν τους Μινωικούς, Γεωμετρικούς, Αρχαϊκούς, Κλασικούς, Ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους, θα εκπλήξουν τον επισκέπτη. Πολλά ειδικά γεγονότα και εκθέσεις διοργανώνονται κάθε χρόνο από το Αρχαιολογικό Μουσείο, οπότε φροντίστε να ενημερωθείτε!

Σπήλι

Το Σπήλι είναι ένα γραφικό χωριό χτισμένο σε μια ορεινή τοποθεσία που προσφέρει θέα στη γύρω περιοχή. Είναι γνωστό για τα παραδοσιακά υφαντά του και στην κεντρική πλατεία του χωριού θα βρείτε μια σιντριβάνι με κεφαλές λιονταριού. Οι ταβέρνες και οι καφετέριες θα απολαύσετε φαγητό και ποτό προτού αναχωρήσετε για μια περιήγηση στην ενδιαφέρουσα περιοχή.

Ανώγεια

Τα Ανώγεια είναι το μεγαλύτερο και πιο διάσημο χωριό του Ψηλορείτη. Έχει μια μεγάλη, αν και τραγική, ιστορία καθώς έχει καεί δύο φορές, μία φορά από τους Οθωμανούς και μία φορά από τους Ναζί κατακτητές. Ένα τέλειο μέρος για να απολαύσετε παραδοσιακό κρητικό φαγητό. Πολλά πολιτιστικά και λαογραφικά γεγονότα πραγματοποιούνται στα Ανώγεια κάθε καλοκαίρι.